Stekerbare oplossingen nemen installatiedrempels weg
In de glastuinbouw is onmiskenbaar een ontwikkeling gaande waarbij telers overschakelen van HPS-verlichting naar hybride of full-LED-verlichtingssystemen. Dat betekent dat er armaturen vervangen moeten worden. En bij plaatsing van nieuwe armaturen komt ook aanpassing van de elektrische installatie kijken.
Echter, zowel de veranderingen aan een installatie als de investering hoeven niet groot te zijn. Isolectra heeft namelijk een efficiënte en eenvoudige stekerbare oplossing ontwikkeld om telers en installateurs tegemoet te komen. “Het maakt de drempel voor het overschakelen naar andere belichting lager”, aldus tuinbouw specialist Erik van Wijland.
Alle RST®-producten van Isolectra zijn IP66, IP67 of IP68 gecertificeerd. Dat betekent dat ze tegen de uitdagende omstandigheden in de kas bestand zijn. Makkelijk.
Isolectra heeft in samenwerking met Wieland Electric de RST® Y-Adapter bedacht. Deze stekerbare oplossing zorgt ervoor dat de tuinder zijn bestaande installatie vrijwel niet hoeft aan te passen. “Iedereen kan de kabels eenvoudig aansluiten door de stekkers met elkaar te verbinden”, vat Erik het kort samen.
Nu klinkt dat natuurlijk wel erg eenvoudig maar eigenlijk is dat het ook. “Een teler die bijvoorbeeld van HPS naar hybride belichting overschakelt, haalt 1 HPS-armatuur weg en voegt 2 LED-armaturen toe. Met onze RST® Y-adapter is dat nu een kwestie van 1 stekker eruit en 2 stekkers erin.”
Plug en play
Het fenomeen stekerbare elektrische installatie is niet nieuw. In de glastuinbouw is Isolectra er samen met verlichtingsproducenten ruim twintig jaar geleden mee bezig gegaan. Het resultaat was een stekerbaar rond alternatief voor de tot dan toe gangbare waterdichte connectoren. En inmiddels zijn er, ook buiten de glastuinbouw, allerlei stekerbare oplossingen op de markt. “Daarmee is installatie plug en play geworden.” En dat scheelt veel tijd en voorkomt foute aansluitingen “Wij zien dat het ten opzichte van conventionele installatie 80% tijd scheelt. Zeker bij installatie in meerdere hectares kas tikt dat flink aan.”
Erik ziet dat de stekerbare toepassingen inmiddels in de kas ook worden toegepast bij bijvoorbeeld ventilatiesystemen en installaties voor zonneschermen. Ook hier helpt het gemak waarmee installatie gepaard gaat. “Het maakt dat bedrijven veel flexibeler kunnen werken zowel in de productie als op de projectlocatie en minder afhankelijk van technisch geschoold personeel zijn. Die zijn ook niet altijd goed te vinden en dus is dit een oplossing.”
Kleuren
Naast flinke tijdwinst bij installatie door de teler zelf of de installateur zitten er ook veiligheids- en milieuvoordelen aan de stekerbare oplossingen van Isolectra. “Omdat alles plug en play is, kan er eigenlijk niets fout gaan. Het bijeenbrengen van kabels in lasdozen is niet meer nodig. Net als meten, knippen en strippen, wat ook afval scheelt.
Alles is van tevoren getest voordat het bij de klant komt. Een draadje verkeerd aansluiten, dat is er niet meer bij. Bovendien passen de stekerbare oplossingen maar op één manier in elkaar, waarbij we met verschillende kleuren werken.”
Over kleuren gesproken, Erik ziet dat er momenteel nog een ontwikkeling gaande is. “In het verleden hanteerden verlichtingsfabrikanten allemaal een eigen (kleur)codering voor de connectoren voornamelijk zwarte connectoren. Wanneer de klant nu de transitie maakt naar een andere kleur, hebben wij hier een oplossing voor in de vorm van een converter. Ook hier geldt dat de installatie niet rigoureus aangepast hoeft te worden, maar dat voortgeborduurd kan worden op de bestaande installatie.”
Bekijk ook de video: https://www.youtube.com/watch?v=G6vv0FMIZZw