100% prefab en circulair bouwen met stekerbare installaties
Tekst Lieke Bousema | Beeld Isolectra
De bouw is flink aan het moderniseren. De woningnood, het tekort aan vaktechnici, de beperkte ruimte op onze bouwplaatsen én ambitieuze klimaatdoelstellingen vragen om nieuwe denk- en werkwijzen, waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid en efficiëntie. Prefabricage speelt hier optimaal op in. Door woon- en utiliteitsgebouwen onder de beste klimaat- en arbeidscondities samen te bouwen in de fabriek worden bouwsnelheid en kwaliteit vergroot. Bovendien kan circulair en remontabel gebouwd worden. Dankzij de GST18®, RST20® en Streda installatiesystemen van Isolectra kunnen ook de installatietechnieken hier voortaan in meegenomen worden. Van elektra tot data, van wand tot vloer, natte ruimte of prefab installatieskid en van HSB- tot CLT- of betonbouw.
“Prefab bouwen en installeren vraagt om kennis, innovatiekracht én samenwerking”, weet Casper Bontenbal van Isolectra. “Maar ook om een uitgekiende logistiek en producten die het prefab maak- en bouwproces van de aannemer volgen. Wij spelen hierop in met een reeks standaardproducten die op procesniveau geoptimaliseerd kunnen worden.”
Als voorbeeld noemt hij het stekerbare IP 40 Wieland GST18® systeem voor elektra-installaties, dat speciaal ontwikkeld is voor droge omgevingen. Maar ook het IP66/68/69k waterdichte RST20® systeem voor natte omstandigheden en prefab betonbouw. “De speciale kabels en connectoren van dit systeem zijn namelijk zo robuust en betrouwbaar, dat zij als enige in de markt gecertificeerd zijn om direct, zonder buizen, ingegoten te worden in prefab betonnen wanden of gietvloeren. Doordat de Wieland GST18® en RST20® systemen volledig onderhoudsvrij ontworpen én gecertificeerd zijn, kunnen zij ook op niet-toegankelijke plaatsen worden toegepast.”
Een mooie prefab ontwikkeling volgens Bontenbal is ook Streda: een flexibele IoT-based woonhuisinstallatie met slimme stopcontacten die veel méér kunnen dan alleen stroom doorgeven. “Een universele kabel, gestandaardiseerde inbouwdozen en een portfolio van snap-in-modules met uiteenlopende functies (stopcontact, rookmelder, deurbel, verlichtingsschakelaar en wifi-zender) vormen samen een geïntegreerd en flexibel huisnetwerk waardoor elk soort apparaat op elke gewenste plek kan worden aangesloten. Één universele kabel zorgt hierbij voor de transmissie van voedings- én high speed datasignalen.” Dankzij deze ‘hybride infrastructuur’ zijn flinke materiaalreducties mogelijk, waarmee Isolectra aansluit op een belangrijke circulaire R-strategie.
Stekerbaar installeren maakt bovendien maximaal hergebruik mogelijk. “Eventuele wijzigingen kunnen eenvoudig worden doorgevoerd, waardoor de levensduur van de installaties flink wordt verlengd”, benadrukt Bontenbal. “Aan het eind van de gebouwlevensduur of bij grote wijzigingen kunnen de stekerbare technieken bovendien gedemonteerd en – na een uitgebreid test- en certificeringstraject – elders hergebruikt worden met een volledig circulaire gebouwinstallatie als resultaat.”
Meer weten? Neem dan contact met ons op.