Wieland GST versus Wieland RST
Voor elk project het juiste stekerbare systeem
Met Wieland GST® en RST® biedt Isolectra voor alle sectoren, eisen én omstandigheden een passend stekerbaar installatiesysteem. “Zowel onze GST als RST systeemseries zijn gecertificeerd volgens NEN-EN-IEC 61535 en onderhoudsvrij. Dit betekent dat de stekerbare systemen in een vaste installatie toegepast mogen worden”, vertelt Casper Bontenbal, marketing manager bij Isolectra. “Ook op niet-toegankelijke plekken. Met Wieland GST® en RST® is het bijvoorbeeld mogelijk om verbindingen in een holle wand, vloer of plafond te maken. Zowel prefab als in het werk. Bovendien kunnen RST® verbindingen ingegoten worden in prefab betonnen wanden of gietvloeren!” Wanneer kies je nu het best voor welk systeem?
Verbindingen voor vakmensen
Dankzij de Wieland GST® en RST® installatiesystemen kunnen onze schaarse vakmensen nóg efficiënter werken. “Installateurs kunnen maar liefst drie tot tien keer sneller installeren, zonder in te boeten aan kwaliteit en betrouwbaarheid”, vertelt Bontenbal. “Uniek zijn bovendien de flexibiliteit en duurzaamheid van de systemen.”
Duurzaam en circulair
“Stekerbaar installeren met Wieland GST® en RST® is ook losmaakbaar installeren”, benadrukt hij. “Eventuele wijzigingen kunnen eenvoudig worden doorgevoerd, waardoor de levensduur van de installaties flink wordt verlengd. Aan het eind van de gebouwlevensduur of bij grote wijzigingen kunnen de stekerbare technieken eenvoudig gedemonteerd en – na een uitgebreid test- en certificeringstraject – elders hergebruikt worden.”
Nationale Milieudatabase
Recent zijn de Wieland GST® en RST® systemen opgenomen in de Nationale Milieudatabase. Architecten, adviseurs, installateurs en andere stakeholders die de stekerbare installatiesystemen voorschrijven en toepassen in hun projecten, kunnen de data uit de Nationale Milieudatabase benutten om goede productvergelijkingen te maken. Maar ook om de duurzaamheid en milieuprestatie van hun gebouwen te berekenen en zelfs te verlagen. In overeenkomst met Isolectra is bovendien een retourname van de Wieland GST® en RST® systemen mogelijk.
Droge indoor omgevingen
Tot zover de overeenkomsten. Want wanneer kies je nu voor welk systeem? Volgens Bontenbal is deze afweging eenvoudig te maken. “Wieland GST® is speciaal ontwikkeld voor droge indoor omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan holle wanden, vloeren, plafonds en meubels in de woning- en utiliteitsbouw. Van nieuwbouw tot renovatie, transformatie en modulaire (prefab) bouw, waarbij een droge assemblage, opslag, transport en verwerking essentieel is.”
Wieland GST® is nog altijd het meest toegepaste stekerbare systeem in installerend Nederland, weet hij. “Het indoor systeem is geschikt voor vermogens van 20 Ampère en onderscheidt zich door een hoge kwaliteit en een gunstige prijs. Dit, in combinatie met een goede verkrijgbaarheid én een breed portfolio zijn belangrijke redenen om voor Wieland GST® te kiezen.”
Natte en robuuste omgevingen
Om de voordelen van stekerbaar installeren ook in natte en veeleisende (robuuste) omgevingen te kunnen ervaren, levert Isolectra het IP65/66/67/68/69 waterdichte Wieland RST® systeem. De speciale kabels en connectoren van dit systeem zijn zo robuust en betrouwbaar, dat zij als enige in de markt gecertificeerd zijn om direct, zonder buizen, ingegoten te worden in prefab betonwanden en betonvloeren.
Wieland RST® is geschikt voor vermogens van 8 tot 50 Ampère en wordt – naast de prefab betonbouw – veelvuldig toegepast in EV-laadsystemen. Andere populaire toepassingen zijn bijvoorbeeld de assimilatieverlichting in de glastuinbouw, industriële verlichting en led-lichtmasten. En ook in de scheepsbouw, marinebouw en railinfra is Wieland RST® inmiddels een vertrouwd systeem. “Bijvoorbeeld onze ATEX (explosieveiligheid), UL CSA (Amerikaanse normen voor veiligheid en prestaties) en Germanischer Lloyd, DNV en LR (scheepvaart) certificeringen leveren hier een belangrijke bijdrage aan.”
Uniforme opbouw
De Wieland GST® en RST® installatiesystemen worden op dezelfde manier opgebouwd, met dezelfde soort componenten. “Om het aantal handelingen op de bouwplaats tot een minimum te reduceren, leveren wij kant en klare kabels. Voor beide systemen en in alle denkbare vormen, maten en lengtes”, vertelt Bontenbal. “Speciale verdeelblokjes en op maat gemaakte schakel- en elektronicaboxen maken beide systemen compleet, waarbij specifieke chassisdelen gemonteerd aan verlichtingsarmaturen, stopcontacten, schakelaars, etc. een 100% stekerbaar systeem garanderen.”