De opkomst en het onderzoek naar stekerbaar installeren in beton
Jarenlang werd stekerbaar installeren in beton voor onmogelijk gehouden. In onze vorige blog lees je hoe Isolectra heeft bewezen dat het niet onmogelijk is maar slechts een uitdaging. Stekerbaar installeren in beton wordt inmiddels volop toegepast, met name in de woningbouw. Een uitdaging was het echter absoluut. In samenwerking met Wieland, onze leverancier van het RST20® installatiesysteem, hebben wij een intensief test- en certificeringsproces doorlopen. Hierbij hebben we veel onderzoek gedaan om uit te vinden en te bewijzen dat stekerbaar installeren in beton mogelijk is. In deze blog lees je meer over al het onderzoek wat wij hebben verricht voordat stekerbaar installeren in beton daadwerkelijk in de praktijk kon worden gebracht.
Installaties ingieten in beton
Verschillende bedrijven, met name in de prefab betonbouw, waren al enige jaren op zoek naar manieren om sneller en efficiënter te kunnen bouwen en beter / makkelijker te kunnen plannen. Een concrete vraag uit de markt kwam bij ons terecht in verband met het aanleggen van installatiekabels in een vluchtweg. Deze moeten van een hoge brandklasse zijn. Het betreffen hierdoor duurdere kabels en er moeten brandafdichtingen gemaakt worden. Al met al een duur proces. Om dit te voorkomen werd Isolectra de vraag gesteld: “is het niet mogelijk om deze installaties al vooraf in te gieten in het beton?”
Dit zou er namelijk enerzijds voor zorgen dat er geen lucht meer bij kan komen (en dus geen brandklasse B2ca kabel gebruikt hoeft te worden) en anderzijds zouden er geen doorvoeringen branddicht hoeven worden gemaakt.
Het onderzoek
Zoals gezegd zijn wij, gedreven door de vraag vanuit de markt en onze eigen innovatiekracht, samen met Wieland onderzoek gaan doen naar de haalbaarheid van stekerbaar installeren in beton. Er zijn een aantal dingen gebeurd en in gang gezet:
-
Speciale kabels
Normale kabels mogen niet in beton worden ingegoten. Dit omdat de kabel het beton niet mag aantasten en andersom het beton (de chemicaliën) de kabel niet mag aantasten.
De eerste stap die we hebben gezet was daarom het ontwikkelen van een systeem met een speciale kabel, geschikt voor het ingieten in beton. - Testen
Wij zijn een aantal testen gaan bedenken die we op zowel de kabels als connectoren konden loslaten. Hiermee zijn we gaan uitvinden of de kabels en connectoren geschikt zijn voor het ingieten in beton. Enkele voorbeelden van factoren die we hebben getest zijn:- Trillingen: wij hebben getest of de verbinding bestand is tegen trillingen die in het beton plaatsvinden.
- Temperatuur: kan de connector tegen bepaalde temperaturen?
- Krimpingen: kan het systeem hiermee omgaan?
- Elektrische sterkte: gezien het systeem geschikt moet zijn om heel lang in beton goed te blijven functioneren hebben we elektrische duurtests uitgevoerd.
Voor al deze tests geldt dat we dit niet gedaan hebben zoals we dat voor normale stekerverbindingen doen. We hebben, puur om zekerheid te creëren, veel zwaardere tests uitgevoerd.
- Testlab
Isolectra heeft destijds een testwand gemaakt en installaties ingegoten. Op deze wand zijn alle testen gedaan. De testwand is inclusief ingegoten installaties naar Wieland getransporteerd. Het testen zelf vond plaats in het testlab van Wieland.
- De praktijk
Uiteindelijk zijn we ook in de praktijk gaan testen. Zo hebben we met een wandenfabrikant een aantal wanden gebouwd. Deze zijn we op locatie gaan opbouwen en testen. Dit verliep zonder problemen. Hierop zijn wij samen met Koopmans en Van Losser een vijftal woningen gaan bouwen. Testwoningen is hier niet de juiste benaming aangezien dit ook daadwerkelijk woningen werden. Dit moest dus gewoon goed zijn.
Het proces om dit in goede banen te leiden verliep in grote lijnen als volgt:- In samenwerking met installateur hebben we de woning / installatie ontworpen.
- Alle benodigde materialen zijn vervolgens bij Wieland gemaakt.
- Na binnenkomst zijn alle materialen uitgebreid getest.
- Samen hebben we de materialen ingebouwd in kit zoals deze in de wand moeten worden gelegd.
- Dit hebben we weer doorgemeten en getest, ingegoten in de wand en opnieuw doorgemeten en getest.
- Getransporteerd naar de bouwlocatie en weer doorgemeten.
- Installatie opgebouwd, aan elkaar gekoppeld en doorgemeten.
- Oplevering en uiteraard nog een laatste keer doormeten.
Het was overall een intensief proces waarbij met name veel tijd is gestoken in het testen en doormeten. Dit leverde echter wel het gewenste resultaat op: we zijn nooit problemen tegen gekomen en de woningen staan inmiddels al een aantal jaren en functioneren goed!
Voordelen stekerbaar installeren in beton
Het grote voordeel van stekerbaar installeren in beton, is dat de hoeveelheid werk op de bouw wordt verminderd ten opzichte van conventioneel installeren. Er wordt immers gewerkt met kant en klare kabels met kant en klare connectoren en verdelers. Hierdoor hoeven er geen buizen meer in een wand of vloer gelegd te worden maar de kant en klare kabels. Een wand met ingegoten installatie (kabels, kabeldoosjes en stekerverbindingen erin) wordt naar de bouw getransporteerd, geplaatst en de elektrische installatie wordt gekoppeld met behulp van stekerverbindingen. Daarmee is de installatie eigenlijk klaar. Er hoeven namelijk geen leidingen meer ingetrokken te worden.
Samengevat zorgt dit voor:
- Snellere bouw
- Meer voorspelbaarheid: werkzaamheden worden voor installateurs beter en makkelijker te plannen.
- Verplaatsing van werkzaamheden van bouwplaats naar fabrieksmatige omgeving. Dit leidt tot:
- Minder fouten, in een fabrieksmatige omgeving is het makkelijker en efficiënter werken.
- Reductie van CO2 en stikstof uitstoot.
- De planning voor alle disciplines wordt betrouwbaarder en makkelijker.
Benieuwd naar meer informatie over onze ervaringen met stekerbaar installeren in beton? Wij delen deze graag! Schroom niet om contact op te nemen.